OYUNCU ANNE SİLİVRİ’DEYDİ
01 Kasım 2018, Perşembe
OYUNCU ANNE SİLİVRİ’DEYDİ
HABER FOTOĞRAFLARI
Oyuncu Anne ve Yazar Şermin Yaşar’ın ‘Yaratıcılık, Oyun ve Çocuklar’ konulu söyleşisi Silivrililerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Silivri Belediyesi Kültür Merkezi Ekim ayı etkinlikleri, Oyuncu Anne ve Yazar Şermin Yaşar’ın söyleşisi ile devam etti. Yaşar Kemal Sergi Salonu’nda düzenlenen söyleşi ve imza günü çevre ilçelerden misafirlerin ve Silivrililer yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Yaratıcı çocuklar yetiştirmek adına bilgiler aktaran Şermin Yaşar’a, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has teşekkür çiçeği takdim etti. Söyleşi sonunda uzun imza kuyrukları oluştu.

EN GÜZEL OYUNLAR KURGU OYUNLAR

Oyuncu Anne ve Yazar Şermin Yaşar gerçekleştirdiği söyleşide; “Hayatım hep yazarak geçti, tek hammaddem kalemim. Görünmeyen bir şey daha var oda hayal gücüm. Üç çocuğum var, evde oyunlar oynuyoruz. Hiç oyuncak olmadan oynadığımız kurgu oyunlarımızı çok seviyoruz. Evimiz bazen bir okyanus oluyor, parmak uçlarımızda yürüyoruz. Yağmur yağıyor ‘Saklanın!’ diye bağırıyoruz, evde böyle bir atmosfer var. Oğlum Tuna’ya bak bakalım kapının arkasına ne göreceksin diyoruz. Genelde böyle şeyleri hep Tuna yapar çünkü o ne sorsak asla doğru cevap vermez. İlla cevap bir yerlerden dolanır öyle bize gelir. Tuna üç tane yeşil adam var dedi, diğeri baktı ve duvar var diye bağırdı.  O gece yattığımda düşündüm, Bizim toplantı masamız gibi, tam olarak ülke ahvali… Çok büyük bir kısım bakınca sadece duvar görüyor, çok az kısım ise hayal gücünü kullanabiliyor. Bazen takipçilerim mesaj atıyor ve bana ‘ Şu videoyu 2 saat boyunca hesabınızda aradım bulamadım, bana gönderir misiniz ?’ diyorlar. Eğer bulamadıysan otur kendin yaz değil mi? Bu haldeyiz. Oyunun aynısını yazıp bana gönderenler oluyor. Soruyorum ‘Sizin de mi çocuğunuzun ismi Tuna?’ diyorum, hayır diyor.

ÇOCUKLAR ZATEN SANATÇI DOĞUYORLAR

Hayal kurmak benim için günlük bir mesai biçimi. Hayal kuran insanlar meraklıdırlar, sorgularlar, yeni deneyimlerden kaçınmazlar, gülünç olmaktan, yenilgiden, başarısızlıktan korkmazlar, eğlenceli, üretken ve çocuk ruhludurlar. Çocuk ruhlu bireyler, büyümeden yaşlanırlar. Tüm bu özellikler birilerinde daha var çocuklarda. Ebeveynler diyorlar ki çocuğumuzun yaratıcı olmasını istiyoruz. Ben de onlara buna gerçekten hazır mısınız diyorum. Çoğu zaman çocuklarımızın dokunmasına, keşfetmesine bile izin vermiyoruz. Yaratıcı çocuklar yetiştirmek için ne yapmalıyız diyenlere; hiç bir şey yapmamanız daha hayırlı olur diyorum. Onlar zaten sanatçı doğuyorlar! Zihinsel gelişim %90’ı 0-3 aralığın da oluşuyor. Bizler bu süreyi acıktı mı, gazı var mı diye geçiriyoruz. Gerekli ehemmiyeti göstermiyoruz. Bir araştırmada çocuklara ataç veriliyor. 40 şekil çıkarıyor çocuklar, biz yetişkinler ise sadece 2 şekil çıkarıyoruz. Onlara kendimizdeki virüsü bulaştırmamamız gerek. Evin kapısına elinde sopa ile geldiğinde eve sokmuyor, alışveriş merkezlerinde  ‘Sopadan Oyuncak Yapma’ atölyelerine götürüyoruz. Evin en değerli odası olan, misafir odalarına en değerlimiz olan çocuklarımızı sokmuyoruz. Evlerinizi zengin hale getirin, değişik objeler koyun keşfetsinler. Çünkü bizler sokağa çıktığımızda keşfediyorduk onlar bunu yapamıyorlar. Evlerin sadece bir mekân olduğunu, çocukların orada yaşadığını ve önemli olanın bu olduğunu unutmayın. Bir daha çocuk olmayacaklar, sizler onun yolculuğuna ne kadar ayak uydurabileceğinizi ve büyümeden yaşlanmayı öğretebilecek misiniz bunu önemseyin. Teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.